Nakupovanje na spletu – Aliexpress

Aliexpress je spletna trgovina, kjer lahko po ugodnih cenah kupujete raznovrstne produkte direktno iz Kitajske. Nakupovanje na Aliexpressu je načeloma varno, vseeno pa je potrebna določena mera pazljivosti.

KAKO ZAČETI
Za zečetek je potrebna brezplačna registracija. Pritisni Join Free in si ustvariš lasten profil kupca. Če rabiš dodatno pomoč, si oglej tale video:

PLAČILO
Pri nas se najpogosteje uporabljajo debitne ali kreditne kartice Visa/MasterCard.

 • Kakšna je razlika med debitno in kreditno kartico? Debitne kartice (Visa Electron) se od kreditne kartice (Mastercard) razlikujejo v tem, da iz računa takoj odtegnejo denar. Pri kreditni kartici pa se z banko dogovoriš za mesečni limit porabe za kreditno kartico in ti znesek naročila trgajo enkrat mesečno, po navadi 8. 18. ali 28. v mesecu. Banke ponujajo tudi SMS obveščanje za vsako transakcijo, tako boste imaš popoln nadzor nad porabo.
 • Katere podatke je potrebno vnesti? Na zgornji strani kartice je 16 številk, ki jih vneseš v polje Card number skupaj, brez presledkov. Pod temi številkami najdeš datum veljavnosti, ki ga vneseš v polje Expiration date. V polje Security code vneseš tri mestno številko, ki jo najdete na hrbtni strani kartice pri polju s podpisom. Vpišeš še  ime in priimek v polji Cardholder name (First name – ime, Last name – priimek) in klikneš Pay now – plačaj zdaj.

PREVERI PRODAJALCA
Preden se odločiš za nakup nekega produkta vedno preveri prodajalca. Predvsem pa so  pomembni Feedbacki pod tistim produktom, ki te zanima. Tukaj najdeš najdeš izkušnje drugih kupcev , velikokrat pa tudi realne fotografije točno tega produkta.

POŠTNINA
Zagotovo boš presenečen ob podatku, da je poštnina v večini primerov brezplačna (Free Shipping). Kako je to mogoče (ob že tako nizkih cenah produktov) pa se sprašujem tudi jaz. Sicer pa, kako je le-to mogoče, niti ni tako pomembno, bistveno je, da izdelki dejansko pridejo z brezplačno poštnino iz daljne Kitajske v našo lepo mini Slovenijo. Od samega nakupa do tega, da ti poštar s paketkom pozvoni na vratih pa, po mojih izkušnjah, v povprečju traja 20 dni.

CARINA in DAVEK
V primeru, da se želiš izogniti plačilu vseh dajatev v Sloveniji, je potrebno paziti, da znesek tvojega posameznega naročila, ne presega 22€.

 • Za pošiljke v vrednosti od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna DDV.
 • Če je pa skupna vrednost blaga nad 150 evrov pa se poleg DDV plača tudi carina.
(vir: carina.gov.si)

PONAREDKI
Na Aliexpressu se res dobi že skoraj da vse. Da pa naročeno res pride do tebe, bodi pozoren, da ne naročaš ponaredkov. Ker so nekateri izdelki kopije originalnih, vam jih lahko cariniki ob vstopu v Slovenijo zasežejo in uničijo. Baje se vsako leto v Sloveniji uniči več ton ponaredkov v Sloveniji. Uničenje ponaredka pa ni edina negativna posledica, ki te lahko doleti. V najslabšem primeru pa se lahko zgodi tudi to, da si sam dolžan kriti stroške uničenja.

PREVARA
Ker so prodajalci le ljudje, je med njimi tudi nekaj takšnih, ki nisi najbolj pošteni. Da se izognete morebitni prevari, pred nakupom vedno preverite prodajalca. V primeru, da se vam pa prevara vseeno zgodi, torej da že plačanega izdelka ne dobite ali le-ta ne ustreza opisu, obstajajo na Aliexpress-u določeni mehanizmi, ki vam nudijo zaščito. Kupec je zaščiten tako, da prodajalec prejme denar od Aliexpress-a le v primeru kupčevega zadovoljstva. Zgodilo se je že, da kakšen prodajalec produkta ni poslal, ali je namesto produkta poslal stiropor, karton ali kakšen drug paket brez vrednosti. Takšni prodajalci po navadi hitro izginejo in se pojavijo pod drugim uporabniškim imenom. Zaradi takšnih primerov pred samim nakupom, preverite oceno prodajalca in feedbacke pod njegovimi produkti.

Upam, da ti je bil post v pomoč! 😉

Tukaj in tukaj pa lahko najdeš nekaj mojih uspešnih nakupov na Aliexpressu.

Komentarji

4 Komentarjev
 1. posted by
  Lucija
  Jul 27, 2016 Reply

  Hvala za informacije!
  Zanima me, kako pa je z raznimi stroški, ki nastanejo ob plačilu s kartice?

  • posted by
   Sabina & Robert
   Jul 27, 2016 Reply

   Pri plačilu s karticami ni dodatnih stroškov za transakcije. Takšen znesek, kot je na koncu v košarici je tudi na kartici. Lp 😉

 2. posted by
  Ruša
  Feb 14, 2017 Reply

  Pozdravljen,
  morda veš, ali lahko naročeno blago prodajam dalje v svoji trgovini? ali lahko od njih dobim original račun, dobavnico????

  • posted by
   Sabina & Robert
   Feb 14, 2017 Reply

   Pozdravljena,
   lahko ga dobiš v kitajščini :))
   Po navadi Kitajci pošljejo račun, če ga že pošljejo, z manjšim zneskom, z obitimi provizijami aliexpresa in ostalih transakcij, tako da se znesek na računu verjetno ne bo ujemal s tistim, ki si ga plačala na kartici ampak bo manjši. Probaj se pogovorit s prodajalcem, da pošlje račun z zneskom, kot ga plačaš.
   Bolj pomembno kot račun iz kitajske je potrdilo, ki ga dobiš na carini, o uvozu blaga. Njim boš mogla dokazovat oz. poslat printscreen plačila (paypal, kartica) in oni bodo na ta znesek dodali DDV in carino. Najboljše bo da kontaktiraš kar na carino kako je s tem in prodajo. Potem so tu še deklaracije itd… LP, Robert

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Instagram